IMG_0030 – Det snöar

Nu är vi hemma igen efter ett soligt och varmt vårläger och för första gången någonsin? – kaffefritt!  Vi hade god hjälp av några föräldrar att resa kökstältet, som vi lyckades med även om det saknades en liten del av ställningen. Vi gjorde en Kajsa Varg och tog vad vi hade, i det här fallet en benbock till ett bord och ett sjutumsspik. Sen lunchade vi på tunnbrödsrullar efter var och ens tycke. Jag tog fram mitt pop-up tält och lät det få full storlek – 7 tältspik senare var jag klar. Lite längre tid tog det att få upp primustältet till de 3 upptäckarna, men bra blev det och inte minst rymligt! Slaskgrop grävdes och galler lades över. All utrustning och köksmateriel sorterades in i kökstältet isär från maten. Första doppet i sjön för de hugade. Middag på trangia-kök då vi lånat ut både gas och gasolkök till de kårer som stod utan möjlighet att laga mat under eldningsförbudet. Men spagetti och köttfärssås till 5 personer är ju inget svårt även om vi fick göra två omgångar pasta. Invigningsshowen av nya scenen (riktiga väggar istället för prasslande pressening) med Prebens pågar var det mycket ös i och vi sjöng med och dansade.

Fredagen inleddes med glädjebesked på byledarsamlingen om att eldningsförbudet för vår del var upphävt. (Hur vore det att komma hem från läger utan att dofta av rök? Trist!) Byakampen – där hela kåren hjälps åt med klurigheter som fjolårets vinnare Ljungbyhed knåpat ihop. Tema lantbruk och Skåne. Vi 4 hade inte så stor chans själva så vi slog ihop våra påsar med Åstorps som upptäckarna ändå  behövde lära känna inför lördagens runda ihop. Badning igen och sen pannkakor med sylt, något man inte gärna gör när man är många. 4 personer åt 7 portioner pannkakor.  Mer byakamp, men luften hade gått ur oss i värmen. McDonald’s som utlovat om alla höll ihop och var vänner och jobbat på med allt som behövs av tältbygge, vattenhämtning etc. Tänk så skönt att få gå på vanlig wc igen och slippa koka diskvatten. Repris på gårdagens kvällsfika med varma koppen med knäckebröd, denna gången med bredbart smör istället för flytande.

 

Lördagmorgon kom resten av gänget; 10 spårare med två ledare och två föräldrar som skulle vara kvar över natten. En snabb information om vad som hänt och bestämts innan de kom, bl a att föräldrarna behövdes ute på kontroller som barnen skulle gå till på sin runda. Anna följde med dem runt och Niklas satt på upptäckarkontroll. Jag förberedde lunchen och kokte pasta som behövde svalna innan de andra ingredienserna till pastasalladen blandades ihop. Gott blev det! Dags för andra halvan av rundan och mer vattenhämtning för min del. Nu gick gick det ju åt mycket mer vatten när vi blev så många. Fika med kanelbullar. Vi fick ytterligare en övernattare, Lennart Månsson som senast varpå pingstläger på Sonnarp 1969. Han skulle gå och få sista och finaste märket i lägerhästorden. Medhavd tältsäng byggdes ihop och placerades ut i kökstältet efter att vi tillagat tacos med tillbehör vilket gillades av alla. Lägerbål kl 20:00 vid scenen och många goa sånger som vi sjungit i alla tider blandades med några nya. Mycket upp och stå och ner igen i rörelsesångerna.

Söndagens frukost såg ut som de andra dagarna – blåbärsgröten vinner över fil med cornflakes. Hemligheten är att man kokar havregrynsgröt och gör blåbärssoppa i samma vatten. Tre olika sorters bröd med smör, skinka och färdigskivad ost.

Dags att riva ner allt igen. Att få ner sovsäcken i lilla påsen är inte alltid lätt. Liggunderlagen har i modern tid också blivit svårare, men de är ju så sköna…. När allt var material var ställt åt sidan kunde vi gå skräp-skallgångskedja. Priset för mest skräp var att det var där jag började dela ut lägermärket i den samling vi hade innan stora prisutdelningen. Upphittat delades ut, min handduk bland annat. Kårropet ropades för att peppa oss. Och någonstans här innan hann vi med att steka korv på de ännu inte nerpackade köken. Dessa åts i bröd av olika slag till sist. Vi vann inte i någon av grenarna, men vi kämpade och hade roligt ihop.

När alla scouter åkt iväg och sista pinalerna lastats in i bilar så var där klarglömda saker igen: sked och gaffel i grön plast, liten kåsa i militärgrönt, blå badhandduk med PILKINGTON på och huvtröja blårandig

 

Bra att tänka på till nästa läger:

Shorts är bra att ha med sig eller byxor med avtagbara ben. Solskyddsfaktor är ännu mer viktigt. Vi ledare gör vad vi kan för att barnen inte ska bränna sig, men vi är utomhus non-stop i nästan 4 dagar. I vår sjukvårdsväska ingår solskyddsfaktor i två varianter och aftersun, men det är inte alltid lätt att få dem att vilja använda dessa och de kan ta slut om vädret är intensivt soligt. Solhatt eller keps hjälper också ögonen.

Packa alltid badkläder och badhandduk!

Det var ett härligt och soligt och således varmt läger, med många dopp i det alltmer bruna vattnet. Den har ju en tendens att virvla runt bottensediment från en gång nedfallna löv och kvistar. Detta lägger sig på kroppsbehåring och man ser mer ut som en gorilla när man kommer upp. Detta bör man tvätta av i duscharna, för annars kliar det när man ska gå och lägga sig.

Appropå sova

Kolla era barns sovsäckar innan ni skickar med dem ut. Se efter att barnet klarar av blixtlåset, både från utsidan och insidan.

Att den är hel, både säcken och blixtlåset!

Att säcken/sovtäcket inte är för tunn utan klarar av att temperaturen sjunker under natten. Du som förälder får gärna provsova i den veckan före lägret under samma förhållanden som ditt barn möter.

Att ha med en lägerfilt är aldrig fel (jo, på hajk där man försöker bära så lite som möjligt) – det är på den man samlar de märken som blir över när man sprättar bort fjolårets märke från skjortan och syr dit det nya. Den kan också rädda en från att frysa om det skulle vara något problem med sovsäcken eller bli en bra kudde om man glömt denna hemma.